Update-ritus

Door Rommel op maandag 19 juli 2010 13:00 - Reacties (29)
Categorie: Algemeen, Views: 6.455

Ik wil graag altijd op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen, wat slimme mensen hebben uitgevonden of wat simpele zielen hebben bedacht waarvan ik denk: waarom heb ik dat niet bedacht. :( Zo blijf ik ook graag op de hoogte van nieuwe versies van programma's en dat is een klein beetje te zien aan mij activiteit hier op tweakers... Het komt daarom niet vaak voor dat ik oude versies van programma's op mijn computer heb staan, soms met alle gevolgen van dien omdat het héél af en toe wel voorkomt dat een update word teruggetrokken in verband met een bug.

Ik weet niet wat het is, maar ik schuif het op Update-ritus: "een niet schadelijke aandoening in de hersenpan die er voor zorgt dat de persoon in kwestie graag altijd up-to-date blijft." De symptomen zijn dat als er een een nieuwe update is van een programma dat die geïnstalleerd moet worden.

Bijwerkingen zijn er natuurlijk ook maar dat verschild per persoon, dit kan zijn het elke dag de meuktracker controleren, maar de daarvoor bekende websites controleren is ook een bijwerking. Dit alles is nog vrij onschuldig, maar een andere bijwerking (ook wel de rode lap als voor een stier) is op een willekeurig moment van de dag op de Controleer op updates knop drukken. Dit kan leiden tot zinloos tijdverdrijf maar ook het uitstellen van andere taken die meer prioriteit hebben omdat er eerst een update moet worden uitgevoerd.

Een goed voorbeeld uit mijn persoonlijk leven die ik mij nu kan bedenken is bijvoorbeeld het updaten van de ATi catalyst drivers voor een superoude videokaart. Heeft een update zin? Nee! Waarom wil ik dan toch de laatste versie installeren? Je weet maar nooit, misschien dat er toch nog iets wordt gefixt wat niet in de changelog staat... (niet dat je dat ooit ziet of merkt)

Een recenter voorbeeld? Ik heb bijvoorbeeld een HTC Touch Pro 2 en ben fan van de custom Energy roms. Leuke is dat zeker minstens elke week wel een nieuwe versie van uit komt, als het niet meer is! Nouja... jullie raden het wel wat de reactie is als er een nieuwe versie uitkomt: installeren die hap!! Heeft het nut? Soms wel, soms niet..., ik denk toch eerder van niet. Maar het resultaat is dat je weer een half uur / uur bezig bent om je telefoon te installeren en te configureren...

En dat is grappig, zeker als je bedenkt dat ik ook aan de andere kant zit van de tafel. Ik breng ook af en toe nieuwe versies uit van webware, ik weet ook dat sommigen daar ook op kunnen verheugen, mensen die het meteen installeren of laten installeren. Mensen die vragen: is er al een update in de planning? Zo is de cirkel weer rond en we houden elkaar maar bezig. :)

Volgende: Een internet zonder adblocker? 07-'16 Een internet zonder adblocker?
Volgende: Aangenaam 07-'10 Aangenaam

Reacties


Door Tweakers user AW_Bos, maandag 19 juli 2010 13:10

Ik irriteer me aan die vensters. Zo staat hier al twee jaar een update te wachten van de HP printer die zich wekelijks vertoont, waarvan ik te lui ben om de CD te pakken die hij nodig heeft....
Oh ja, en die updates duren vaak gruwelijk lang. Denk eens aan de update van de Logitech webcam. Een hele installatie waarbij ze nog vragen of ik achter mijn PC wil kruipen om de USB stekker eruit te halen.

Ik wil gewoon iets wat klik en klaar, en installareren maar is, of nog beter totaal geautomatiseerd. Adobe is er wel fijn in, een klik op Update en het het is geupdated. :)

Door Tweakers user Magic, maandag 19 juli 2010 13:10

Ik herken het gedeeltelijk, ik wil ook graag overal de nieuwste versie van hebben, en het liefst een dag voordat de rest van de wereld het heeft, zodat ik mijn ervaringen kan delen (zelfs al is de huidige versie prima).

Het liefst draai ik dan ook de laatste beta, zodat elke week fixes komen voor problemen die ik vaak niet had :D

Door Tweakers user Rob, maandag 19 juli 2010 13:13

Webware? Wat is het, waar kan ik het downloaden en wanneer is de volgende update? ;)

Door Tweakers user Rob, maandag 19 juli 2010 13:15

AW_Bos schreef op maandag 19 juli 2010 @ 13:10:
Ik wil gewoon iets wat klik en klaar, en installareren maar is, of nog beter totaal geautomatiseerd. Adobe is er wel fijn in, een klik op Update en het het is geupdated. :)
Adobe wil nog wel eens eisen alle programma's af te sluiten (anders gaat ie niet door)
en dat zijn dan niet eens Adobe programma's maar programma's als Firefox en MSN (zal wel een flash update zijn)

Door Tweakers user mvdnes, maandag 19 juli 2010 13:20

Tja helaas herken ik dit maaral te goed... Soms start ik photoshop alleen op om op updates te controleren.

Grootste probleem is dat ik dit soort dingen 's avonds laat doe, waardoor mijn naar bed gaan soms flink uitgesteld kan worden.

Door Tweakers user YopY, maandag 19 juli 2010 13:29

AW_Bos schreef op maandag 19 juli 2010 @ 13:10:
Een hele installatie waarbij ze nog vragen of ik achter mijn PC wil kruipen om de USB stekker eruit te halen.
Je kunt ook het apparaat verwijderen uit Apparaatbeheer, vervolgens laten zoeken naar gewijzigde apparaten. Als ik het goed heb.

Eigenlijk moet er een unified update platform annex app store uitgevonden worden, waar je alle nuttige Windows, Linux en Apple programma's kunt vinden (geselecteerd door mensen die de rotzooi weglaten en alleen de beste programma's overlaten) én kunt updaten zonder al teveel moeite, verschillende updaters, etc.

Of gewoon alles met webapps doen, heb je altijd de nieuwste versie. Chrome update zichzelf en zijn addons automagisch, heb je ook geen omkijken naar.

Door Tweakers user Jogai, maandag 19 juli 2010 13:31

Gelukkig heb ik een packagemanager waarmee ik alles in 1 keer update, en waarin ik kan kiezen in hoeverre ik beta's of alpha's wil draaien...

Door Bob, maandag 19 juli 2010 13:33

Tijd om linux te gaan gebruiken, je bent volgens mij een zeldzame uitzondering die met de overstap meer tijd overhoudt :P

Lang leve repositories

Door Tweakers user rodie83, maandag 19 juli 2010 13:38

Ik had er vroeger ook veel last van, maar langzaamaan veranderd mijn updategedrag naar "if it ain't broken, don't fix it". Oftewel, als het doet wat ik wil dat het doet, dan is dat goed genoeg. Al zijn er bepaalde programmaatjes, zoals PS3 Media Server, waarvan ik het niet kan laten up te daten bij elke nieuwe beta ;)

Door Tweakers user -RetroX-, maandag 19 juli 2010 13:42

Het ziektebeeld is -itis (ontsteking van). Het is dus updater itis (ipv update ritus). Hoewel de symptomen mij bekend voorkomen heb ik gemist waar in je lichaam de update zit ;)

[Reactie gewijzigd op maandag 19 juli 2010 16:50]


Door Tweakers user Maranello, maandag 19 juli 2010 14:14

AW_Bos schreef op maandag 19 juli 2010 @ 13:10:
Ik irriteer me aan die vensters. Zo staat hier al twee jaar een update te wachten van de HP printer die zich wekelijks vertoont, waarvan ik te lui ben om de CD te pakken die hij nodig heeft....
Zo is mijn buurvrouw (die ik regelmatig computerhulp verleen) van haar updateritus afgekomen, die had ook zoiets van nieuw=beter(=sneller). Toen had zowel bij famillie als zichzelf HP-printerupdates gedraaid en in beide gevallen wilde de printer daarna niet meer werken. Dus met veel moeite (en ze is al niet zo handig met de pc dus dat duurt wel ff) alles eraf van HP en opnieuw erop gezet toen ging het weer. Dezelfde week loopt Windows Update vast tijdens het afsluiten. Grote paniek want er staat met grote letters ("schakel de pc niet uit"), deed ik dus wel, gelukkig niet aan de hand. Maar nu durft ze niets meer te update zonder dat ze mijn goedkeuring heeft :P

Door Tweakers user itons, maandag 19 juli 2010 14:50

if ain't broken, don't fix it

Door Tweakers user RuudBurger, maandag 19 juli 2010 14:58

Meteen maar even een sudo apt-get update -> upgrade gedaan op mijn HTPC :P
Ik heb het ook! :(

Door Tweakers user Aham brahmasmi, maandag 19 juli 2010 15:44

-RetroX- schreef op maandag 19 juli 2010 @ 13:42:
Het ziektebeeld is -itus (ontsteking van).
Het is itis (bronchitis, meningitis, etc.), niet itus. En zeker niet met een streepje. Updateritis dus. :P

Door Volvados, maandag 19 juli 2010 15:57

Hier is het eerder: "If it ain't broken, fix it until it is" :9

Door Tweakers user -RetroX-, maandag 19 juli 2010 16:53

Aham brahmasmi schreef op maandag 19 juli 2010 @ 15:44:
[...]
Het is itis (bronchitis, meningitis, etc.), niet itus. En zeker niet met een streepje. Updateritis dus. :P
Oei, die i zelfs gemist, je hebt gelijk. Dat streepje is voor de leesbaarheid ;)

Maar enig idee waar die update zit?

Door Tweakers user FooLsKi, maandag 19 juli 2010 16:58

Volvados schreef op maandag 19 juli 2010 @ 15:57:
[...]

Hier is het eerder: "If it ain't broken, fix it until it is" :9
Hmmz, die komt me inderdaad een stuk bekender voor ;)
Gelukkig mag ik dagelijks telefoontjes updaten, dus ik als updatomaan kom gelukkig aan mijn trekken ;)

Door Tweakers user rutgerlak, maandag 19 juli 2010 17:05

Inderdaad, met ports of repo's duurt dit niet langer dan 1 minuut (uitzoeken wat geupdated mag worden). Databases als postgresql update ik liever niet zonder te testen in een andere jail, echter mogen libraries meteen geupdated worden van mij.

Functionaliteit gaat altijd na stabiliteit en veiligheid, dus vaak installeer ik updates niet heel snel. Alles dat ik wil doen, staat in de repo's van ubuntu en in de ports van FBSD :).

Door Tweakers user Neverwinterx, maandag 19 juli 2010 20:58

Ik gebruik dit tegen mijn update-ritis http://www.filehippo.com/updatechecker/ :+

[Reactie gewijzigd op maandag 19 juli 2010 20:58]


Door Tweakers user i-chat, maandag 19 juli 2010 21:37

lol - @ alle linux users - deze gast kan maar beter ver van linux blijven, - eff snel een cathalyst drivertje voor janL*L installeren is een ding, de nieuweste alpha kernel uit SVN (of GIT of .....) trekken en dan compilen - zal allicht z'n 'update-erittis' flink doen aanjagen maar ook NOG meer tijd in beslag nemen......

ah you'll get the point...

Door Tweakers user THEsmiley, maandag 19 juli 2010 23:55

ik ben jarenlang absoluut van de generatie 'first adapt' geweest, tegenwoordig kijk ik eerst de bijzonderheden na van een update en het nut in mijn specifieke geval. Dit kan ook absoluut een beroeps-deformatie zijn :+ dat geef ik zonder meer toe maar het heeft mij tot dusver wel geholpen. In dezelfde situatie zal ik mijn klanten ook niet altijd aanraden om drivers/firmware te updaten tenzij ik expliciet weet dat hier een goede reden toe is, en dan zal ik dat ook nader uitleggen.
Ik snap het gevoel wel, altijd 'bij' zijn is soms een genot, maar soms ook een probleem ;) (prima voorbeeld: de 1TB seagate harde schijven...)

Door Tweakers user CoB, dinsdag 20 juli 2010 01:24

mvdnes schreef op maandag 19 juli 2010 @ 13:20:
Tja helaas herken ik dit maaral te goed... Soms start ik photoshop alleen op om op updates te controleren.

Grootste probleem is dat ik dit soort dingen 's avonds laat doe, waardoor mijn naar bed gaan soms flink uitgesteld kan worden.
Erg herkenbaar.

Door Tweakers user Wildfire, dinsdag 20 juli 2010 10:53

Ik lijd ook aan dit syndroom... heb zelf Update Checker, CNET TechTracker en Secunia PSI die ik regelmatig m'n systeem laat controleren. Ergens een "oude" versie gevonden? Voila, meteen de nieuwste erop :P

Door Tweakers user Rommel, dinsdag 20 juli 2010 11:08

Leuk om te lezen dat de herkenning er is bij sommige mensen! En ja die updatecheck programma's ken ik inderdaad ook, maarja die installeer ik dan weer niet. :>

@ alle linux gebruikers, apt-get (of iets dergelijks) is inderdaad supermakkelijk! Maar Linux is weer niks voor mij, heb het een aantal keren geprobeerd maar kom altijd weer terug bij Windows.

Door Tweakers user Comp_Lex, dinsdag 20 juli 2010 21:19

Ik had daar vroeger (5-6 jaar geleden) daar ook last van. Gelukkig kan ik tegenwoordig keiharde doelen voor mezelf stellen en daar ook actief naartoe werken. Ik check alleen nog een beetje nieuws en verder niets eigenlijk. Het zoeken naar updates is nu meer vervangen door software ontwikkelen en een beetje gamen.

Door Tweakers user NjitsSs, woensdag 21 juli 2010 17:07

Ik heb zonet ook maar weer eens de nieuwe energyrom binnengetrokken... Het was weer een maand geleden :X

Door Tweakers user googletje, woensdag 21 juli 2010 23:49

Je schrijft goede blogs maar waarom de nickname Erwin Rommel?

mvg toine

Door Tweakers user ranjo, donderdag 22 juli 2010 13:37

Het lijkt wel op ORD, wat betreft het updaten van je roms. Zie http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=652857 je bent gelukkig niet de enige:
I have finally figured out what is wrong with us all.

We got something that can be called ORD

Obsessive-ROM Updating Disorder

you might have it if you:

-Flashes new roms as soon as they are available

-Need to have the lastes OS build

-Need to have the latest packages, it do not matter if there is no changes to the application, just as long as it has a higher build number.

-Is often forgetful in daily activities cause you are thinking of what the next leaked update will be

-Often does not follow instructions and fails to finish schoolwork, chores, or duties in the workplace because your urge to browse websites sutch as Htcpedia or xda-developers.

-Difficulties completing household chores as you are constantly refreshing your browser for updated roms

-Often having difficulty concentrating on conversations as you are constantly backing up contacts etc, setting up mail and customizing graphics on the newest rom

-Appearing not to listen when spoken to (often being accused of beeing obsessesive with "that damn phone"

Door Tweakers user Rommel, vrijdag 23 juli 2010 10:52

ranjo schreef op donderdag 22 juli 2010 @ 13:37:
Het lijkt wel op ORD, wat betreft het updaten van je roms. Zie http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=652857 je bent gelukkig niet de enige:
[...]
Haha! Die is goed! O-)

Reageren is niet meer mogelijk